Відмінності конвекційної печі від пароконвектомату

Відмінності конвекційної печі від пароконвектомату

Відмінності конвекційної печі від пароконвектомату

Пароконвектомат та конвекційна піч за більшістю своїх властивостей дуже схожі. Але є кілька відмінностей і щоб правильно підібрати потрібне обладнання, потрібно розуміти різницю.

Почнемо із схожих характеристик. Пароконвектомат та конвекційна піч з управління можуть як механічні, так і електронні. Спосіб утворення пари також однаковий. Буває бойлерне утворення пари, це коли система генерує пару в ємності з водою, яка у свою чергу впорскується в робочу камеру. Інжекторний спосіб отримання пари - вода розприскується на тіні, за рахунок високої температури тіна, вода миттєво закипає і утворює пару всередині робочої камери. Одинаковий та температурний діапазон від 45 до 270 градусів. За рахунок вентиляторів, що знаходяться усередині робочої камери, підтримується однакова температура по всій камері. Що гарантує рівномірне приготування виробу на всіх рівнях та площинах. З енергоспоживання теж різниці немає, буває електричне та газове підключення. Електричні пароконвектомати та конвекційні печі можуть підключатися до напруги 220 В (невелика кількість рівнів) та до 380 В. Споживання електроенергії залежить від кількості рівнів та моделі, і вірується від 4 до 19 кВт. Газове обладнання підключається до системи газопостачання або балона. Обладнання з підключенням такого типу вище за вартістю, ніж електричне. До того ж для управління все одно потрібне підключення до електрики 200 В.

Як бачимо, багато параметрів однакові. То в чому ж різниця?

Основною відмінністю є те, що пароконвектомат вважається мультифункціональним, за рахунок того, що в ньому є кілька режимів приготування, такі як смаження, варіння, гасіння тощо. За виконанням процесів він замінює майже всі види теплового обладнання.

Конвекційна піч використовується для приготування кондитерських та хлібобулочних виробів. Найчастіше випікають хліб, булочки, вироби із листкового тіста, безе тощо. Крім режиму випікання конвекційні печі оснащені функцією розігріву заморожених напівфабрикатів. Але для безперервного процесу рекомендується придбати шафу для розморожування напівфабрикатів і для вистоювання тіста, особливо якщо ви випікаєте листкове і дріжджове тісто.

Ще одна відмінність у зволоженні. У пароконвектоматах освіта та розподіл пара відбувається під час всього циклу роботи. На відміну від конвекційних печей, де пара утворюється та впорскується в робочу камеру за кілька хвилин до закінчення приготування.

Також розрізняються листи для випікання. У пароконвектоматах використовуються гастроємності 530*325 мм. У конвекційних печах – листи розміром 600*400 мм.

Виходячи з вище сказаного можна відзначити, що пароконвектомат і конвекційна піч мають подібності, але вони не можуть замінити один одного, тому у кожного обладнання свої функції та ціль використання. Якщо заклад спеціалізується на приготуванні великої кількості різних страв, а випічка складає 20-30%, краще взяти пароконвектомат. Якщо ж профіль підприємства – кондитерські вироби, особливо якщо в меню є листкове тісто, то краще вибрати конвекційну піч.