Як вибрати професійний марміт?

Як вибрати професійний марміт?

Як вибрати професійний марміт?

Занепокоєння про те, що треба їсти одразу поки що гаряченьке, відкладаючи всі справи — вже в минулому. Сфера HoReCa щодня удосконалюється та допомагає вирішувати “біль” за допомогою посуду, кухонного обладнання.

Одним із таких кухонних помічників вважається марміт. Це ємність круглої, квадратної або прямокутної форми, що підтримує температуру їжі, яку помістили усередину. Такі пристрої частіше зустрічаються в кейтерингових службах, ресторанах, кафе, на "шведських столах" або виїзних вечірках. Рідше використовується у побуті, на домашніх святкуваннях чи сімейній вечері.

Типи сучасних мармітів

У спеціалізованих магазинах професійного обладнання та посуду представлено широкий асортимент мармітів. Одні відносяться доелектричного обладнання, другі - до посуду. Перший тип часто підключається до електромережі та зберігає єдину температуру їжі протягом усього часу. Такий вид також не потребує підвищеного рівня контролю, на відміну від другого типу, у якого нагрівальний елемент може закінчитися. Наприклад, чафіндіш потребує періодичної заміни свічки - нагрівального елемента, якщо використовувати протягом усього вечора.

Сьогодні можна зустріти марміти, що нагріваються за допомогою інфрачервоного нагрівання. Такий вид променів нешкідливий для здоров'я людини, але при цьому технологічний та ефективний.

Класифікуємо основні види мармітів за основними характеристиками.

Способи нагрівання ємності

Виділяють три основні способи нагрівання мармітів, які використовують як на професійних кухнях, так і в побуті:

  1. Нагрівання відбувається за рахунок горіння свічок або пальника. Такий тип виробу часто використовують у побуті. Наприклад, на сімейному святкуванні, коли їжа має зберегти свої властивості протягом усіх вечірніх розмов.
  2. Часто такі вироби виробляють із термостійкого скла, яке своїм зовнішнім виглядом доповнює естетику сервірування столу. Додає затишку за допомогою гарячих нагрівальних елементів як свічка. Кришка такої ємності може бути зроблена зі скла, як і основа, а може з прогумованої нержавіючої сталі, яка зберігає герметичність.
  3. З подвійними стінками та без нагрівального елемента. Такий вид ємності зберігає наявну температуру їжі за рахунок своєї герметичності. Такий варіант ідеально підходить для зберігання та транспортування їжі. Часто використовують кейтерингові служби на виїзні події, наприклад весільну церемонію. Такий вид марміту з часів остигає, оскільки немає джерела живлення для утримання або підвищення температури.
  4. Місткості з електричним підігрівом часто використовують на лініях роздач, де постійний потік відвідувачів. Наприклад, часто впроваджують для ліній роздач у їдальнях чи шкіл, у курортних готелях, де облаштована зона прийому їжі — “шведський стіл”. Мають такі марміти біля джерела живлення — розетки або генератора. Електричні бувають як настільними, так і великогабаритними у вигляді лінії видачі з великою кількістю відсіків для гастроємностей. Зовні нагадують холодильні вітрини, наприклад, як у кондитерській.

Вибір залежить від місця використання та кількості їжі, яку плануєте приготувати та подавати.

Види страв, які можна зберігати у мармітах

Незважаючи на універсальність ємностей, все ж таки є різниця який тип їжі зберігаєте в мармітах. Залежить це від обсягу та висоти гастроємностей, а також від типу підігріву.

Для зберігання та подачі перших страв краще використовувати глибокі марміти з високими стінками. Використовувати сухий чи паровий тип підігріву. Перші страви - рідкі і готуються відразу у великих обсягах, через що їм не страшне випаровування невеликого відсотка рідини, на відміну від інших страв. Такий тип їжі не підсушиться та не змінить своєї текстури, смакових характеристик.

Для других страв використовують ємність для підігріву з великою площею та низькими бортами. Така форма рівномірно прогріває весь вміст гастроємності, не допускаючи підгоряння або часткового охолодження страви, яка не стикається з поверхнею дна. Підігрівають на водяній бані, яка зберігає смакові характеристики та не змінює зовнішні властивості продуктів Наприклад, підходить для зберігання та збереження температури плову.

Перед покупкою важливо визначитися, під яку їжу буде використовуватися марміт. Продумуючи цей момент наперед, втратите проблеми з нерівномірним прогріванням їжі або сухістю, підгорянням продуктів.

Температурний режим

Незважаючи на всі переваги, не варто забувати, що марміти підходять для розігріву та збереження температури продуктів усередині, але не для приготування страв. Наприклад, смаження яєць або гасіння картоплі. Температура занадто маленька, щоб виробляти процес смаження.

Середня температура нагріву марміту для:

  • перших та інших рідких страв встановлюється від 75 ° до 80 ° С;
  • других страв, у тому числі гарнірів та закусок - від 65 ° до 70 ° С;
  • напоїв на кшталт компоту — від 75° до 80°С.

У мармітах також підсушують фруктові чіпси, топлять шоколад на паровій бані та багато іншого.

Кращі варіант кришки для марміту

Марміти тачафіндіші герметично закриваються кришкою, щоб уникнути передчасного охолодження страви. Через різні нестандартні форми самої ємності, кришка повторює її контур. Найпоширеніші види кришок:

  1. Стандартна, що нагадує класичну кришку каструлі. Вона не прикріплена і вільно знімається у разі потреби.

 

  1. Roll Top прикріплена до самої ємності та обертається. Кут відкриття може регулюватися від 90 ° до 180 °. Як відзначають користувачі, варіант розгортання кришки на 180 ° більш практичний і ефективний: не потрібно продумувати куди класти кришку після відкриття та зручно мити, ніж у варіанті з 90 °. Такий варіант часто можна зустріти у круглих ємностях для розігріву їжі, що нагадують сферу.

Для підбору необхідного варіанта враховуйте площу поверхні, де використовується марміт, під яку страву будете застосовувати і чи дозволяє мийка успішно відмити чашу з кришкою.

Чому на професійних кухнях використовуються марміти із нержавіючої сталі?

З нержавіючої сталі виробляють як кухонний інвентар, так і статичне та електромеханічне кухонне обладнання. Цей вид матеріалу ідеально підходить як за фізичними, так і хімічними властивостями.

На комерційних кухнях використовують ємності для підігріву їжі з нержавіючої сталі з таких причин:

  • не реагує з кислотою та лугом, що може міститися в продуктах;
  • стійкі до зовнішніх механічних пошкоджень та не іржавіють від вологи чи води;
  • прості у догляді, легко відмиваються від залишків їжі;
  • гігієнічність посуду: відсутні виїмки, стійкі до тріщин, у яких можуть утворюватися та розмножуватися бактеріям.

Економія ресурсів за допомогою мармітів

Марміт - економний виглядкухонного інвентарюта обладнання. Незважаючи на те, що електричний підключений до мережі живлення, споживає мінімальні обсяги енергії. Ємності для кейтерингу зберігають існуючу температуру, не потребуючи підключення до джерела живлення.

У кухонному обладнанні (марміті) вбудований термостат, за допомогою якого можна самостійно виставляти та надалі регулювати температуру підігріву. Також часто оснащені захисною тіною, яка контролює процес нагрівання. У разі поломки та максимального нагрівання марміту ця тіна автоматично спрацьовує, відключаючи живлення від мережі.

Ефективність марміт перевірено. Наприклад, перевага переносного марміту на виїзних вечірках:

  1. Зовнішня температура на вулиці не сприятиме остиганню страв. Електричний марміт нагріватиме ємність до певного рівня, не змінюючи зовнішні та смакові властивості продуктів. Якщо вечірка затягнеться, то температура їжі буде однаково приємною як на початку свята, так і наприкінці.
  2. Ідеально підходить для зберігання та перевезення готових страв на великі відстані. Наприклад, підходить для відзначення днів народження за містом.
  3. Багато чафіндіші підходять не тільки "закулісного" зберігання в нержавіючих гастроємностях, а й для сервірування. Часто такі ємності виробляють із жароміцного скла та підставки з нержавіючої сталі. Естетично виглядає та створює затишну атмосферу на заходах.
  4. Часто тепловим елементом у чафіндишах виступає свічка або пальник, який встановлюють під ємність, спеціальну виїмку в підставці. Немає потреби у підключенні ємності до мережі електроживлення, завдяки чому збільшується мобільність посуду та обладнання.

На професійних кухнях використовують міцний посуд та функціональне обладнання, яке витримувало б і зовнішні механічні дії, і сотні циклів миття та були б безпечними, економічними та зручними.

До мармітів, які відповідають переліку вимог, вище можемо віднести весь асортимент нашої компанії. Виробники піклуються про своїх покупців, саме тому товар успішно проходить перевірки та завоював довіру споживачів.

Наприклад,марміт тепловий Airhot BM-150ідеально підходить для гарячих цехів закладів комунального харчування, ліній роздач великих підприємств. Температура регулюється від 30 ° до 90 ° С, що дозволяє використовувати під різні види страв. У комплект входять 7 гастроємностей розмірів GN1/3-100 та GN1/2-100. Корпус виготовлений із міцної нержавіючої сталі, яка не піддається корозії через контакт з вологою. Також попереджає потрапляння сторонніх частинок та мікробів у їжу, за рахунок кришок для гастроємностей та захисного екрану з ударостійкого пластику.

Також можна навести приклад настільного, більше побутового виду марміту - чафіндіш. У нашому асортименті є різні види, обсяги та форми ємностей, які використовують як побутові користувачі, так і професійні кухарі.