Збереження та свіжість продуктів: що слід знати про вакуумну упаковку?
Збереження та свіжість продуктів: що слід знати про вакуумну упаковку?
Вакуумне пакування харчових продуктів — це технологія, яка окупає інвестиції. Такий спосіб захисту продуктів запобігає проникненню бактерій, що визначає високу якість продукту у відкритому вигляді. Вакуумний пакувальник має безліч переваг і активно застосовується не лише при виробництві харчових продуктів, а й у багатьох гастрономічних закладах.
Вакуумна упаковка – як це працює?
Повітря видаляється зсередини упаковки із плівки, а потім машина щільно запечатує пакет. Завдяки цьому продукт не потрапить волога, пліснява або мікроорганізми. У такий спосіб можна запакувати:
- рибу,
- м'ясо,
- овочі,
- фрукти,
- тістечка,
- сир та навіть готові страви.
Вакуумна упаковка має багато переваг.
- Якщо запакувати сухі продукти, можна захистити їх від намокання, а, упаковавши їх вологими, легко захистити їх від висихання.
- Вакуумна упаковка захищає жирну їжу від швидкого псування.
- Вакуумна упаковка дозволяє маринувати м'ясо та рибу, продукти можуть зберігатися до кількох днів.
- Овочі у вакуумній упаковці, попередньо приготовані, повністю зберігають свій смак, колір та аромат.
- Продукти зберігають усю свою поживну цінність.
Як правильно вакуумувати продукти?
Вироби у вакуумній упаковці знаходяться у повністю безповітряному середовищі, що продовжує їхню свіжість. Однак слід знати, що цей захист не замінює холодильника. Сирі продукти у вакуумній упаковці необхідно зберігати у холодильнику. Також слід пам'ятати, що плівка не захищає продукти від шкідливих сонячних променів.
Який вакуумний пакувальник вибрати для ресторану?
Вакуумна пакувальна машина незамінна у будь-якому гастрономічному закладі. Усі продукти можна зберігати набагато довше, ніж у традиційних пакетах чи контейнерах. Запаковані таким чином вироби не втрачають свого природного аромату, смаку та запаху. У професійній гастрономії це дозволяє значно заощадити та сприяє кращому управлінню всією кухнею.
На що слід звернути увагу під час вибору пакувального обладнання для кухні:
- потужність пристрою - чим вона вища, тим швидше пристрій буде працювати. Машини з високою потужністю всмоктують повітря більш ефективно та відмінно підходять для зварювання великих пакетів,
- товщина та тип плівки - кожна пакувальна машина підходить для відповідних пакетів, камерні пакувальні машини адаптовані для рулонної плівки,
- довжина смуги - більшість пристроїв дозволяють приварювати пакети шириною більше 30 см. Найбільші машини здатні зварювати до 100 см.
- ступінь автоматизації обслуговування - в ручних пакувальних машинах необхідно вручну закривати і відкривати камеру зварювання, в пакувальних автоматах весь процес механізований,
- максимальний вакуум - чим більше розрідження, яке може створити машина, тим краща якість упакованих продуктів.
Альтернативою вакуумним пакувальникам є вакуумні лотки. Ці пристрої дозволяють зберігати продукти свіжими та безпечно транспортувати їх, не ризикуючи пролити. Невеликі розміри цього обладнання дозволяють розмістити його на будь-якій, навіть невеликій кухні.